Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurawina

Dynia marynowana w przecierze żurawinowym

Składniki: • 1 kg miąższu z dyni • ½ kg żurawin • cukier Sposób wykonania: Miąższ z dyni pokroić w kostkę po czym przelać ją wrzącą wodą i przełożyć do słoików. Następnie żurawiny rozgotować w małej ilości wody, wówczas przetrzeć je przez sito i doprawić do smaku cukrem. Zalać żurawiną dynię, zamknąć szczelnie słoiki i…

Schab w galarecie żurawinowej

Składniki: pół szklanki mrożonej żurawiny łyżka żelatyny 1i1/2 kg. schabu pół szklanki zimnej wody 2 łyżki masła zioła prowansalskie sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Schab doprawić solą, pieprzem i upiec w piekarniku, odstawić. Zurawinę odsączyć i wrzucić do rondla. Rozgnieść widelcem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z zimną wodą,…

Sos żurawinowy z octem malinowym

Składniki: 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 1 łyżka octu 10% 1 łyżka malin ¼ szklanki wody 30 dkg żurawin 1 laska cynamonu 1 łyżka otartej z pomarańczy skórki Sposób przyrządzenia: Maliny, 3 łyżki wody i ocet zmiksować, przecedzić przez gęste sito. Mieszankę tą możemy zastąpić octem winnym o smaku malinowym. Ocet, cukier i ¼…

Pieczeń wieprzowa huculska

Składniki: 2 kg wieprzowiny bez kości z szynki lub chudego karczku 2 cebule 6 ząbków czosnku borówki lub żurawiny liść laurowy sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyty i osuszony ładny kawałek mięsa ponacinać ostrym nożem w kratkę na głębokość około 5 mm. Obrany czosnek drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, drobno pokruszonym liściem laurowym, odstawić na…