Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: żurawina

Marynowana kapusta do mięs

Składniki: 25 dkg pokrojonej grubo białej kapusty 25 dkg pokrojonej grubo czerwonej kapusty 1 pokrojona wzdłuż marchewka 1 łyżka rozgniecionych żurawin 2 łyżki słodkiego wina 3 młode cebulki, zielone części pokrojone na odcinki 1 łyżka soli morskiej prażone ziarna sezamu sos sojowy Sposób przyrządzenia: Wodę doprowadzić do wrzenia i zalać nią na jedną minutę kapusty…

Sos żurawinowy Marty

Składniki: 4 szklanki żurawin 1,5 szklanki wody sok z 1 pomarańczy odrobinę kory cynamonowej 2 szklanki cukru Sposób przyrządzenia: W rondlu wymieszać wodę, sok pomarańczowy, cukier i cynamon. Doprowadzić do wrzenia, gotować powoli 5 minut. Dodać żurawiny, gotować 1 minutę mieszając i rozgniatając łyżką część żurawin. Znakomity do wędlin, zimnych mięs i drobiu.

Gruszka z żurawiną do mięs

Składniki: 1 gruszka 4 łyżeczki konfitury z żurawiny do mięs Sposób przyrządzenia: Gruszkę przekroić na pół. Obrać ze skórki. Wydrążyć gniazda nasienne. Połówki gruszki zalać wodą i ugotować na pół miękko. Wyjąć ostrożnie aby się nie połamała. W miejsca po gniazdach nasiennych nałożyć po 2 łyżeczki konfitury z żurawiny. Podawać do pieczonych mięs.

Z lasu do spiżarni – 5

Żurawina błotna Cechy wyróżniające: łodyżka pełzająca, nitkowata, cienka, odlegle ulistniona, do 1 m długości. Liście małe, zimotrwałe, drobne, 0,1 – 1,2 cm dł. , skórzaste, jajowate lub jajowatoeliptyczne, brzegami podwinięte, z wierzchu zielone, od spodu sinobiałe. Kwiaty zwieszone, po 2 – 3 na szczytach gałązek, długoszypułkowe. Płatki w dół odwinięte, o,7 cm dł i 0,3…