Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab wieprzowy w cieście francuskim z sosem żurawinowym

Składniki:

    • 1 kg środkowego schabu bez kości
    • łyżeczka pieprzu
    • 6 łyżek smalcu
    • szklanka bulionu
    • 1 jajko
    • bułka tarta

    Ciasto:

    • 25 dkg masła
    • 25 dkg mąki
    • 1 szklanki wody
    • szczypta soli

    Sos:

    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki mąki
    • szklanka bulionu
    • 5 łyżek konfitury z żurawin
    • sól


    Sposób przyrządzenia:
    Zacznijmy od przygotowania sosu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli wlewać bulion, mieszając, zagotować. Dodać konfiturę z żurawin, przyprawić do smaku solą, dobrze wymieszać.
    Schab starannie umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, zrumienić, wlać bulion, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu, odstawić.
    Przygotować ciasto. Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Ciasto rozwinąć, ułożyć na wysmarowanej pozostałym tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Na cieście ułożyć mięso, posmarować je białkiem, zawinąć ciastem, dobrze sklejając brzegi. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, wstawić brytfannę, piec przez 50-60 min. Podając pokroić w plastry. Podawać z sosem żurawinowym. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *