Składniki:
- 1 kg środkowego schabu bez kości
- łyżeczka pieprzu
- 6 łyżek smalcu
- szklanka bulionu
- 1 jajko
- bułka tarta
- 25 dkg masła
- 25 dkg mąki
- 1 szklanki wody
- szczypta soli
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- szklanka bulionu
- 5 łyżek konfitury z żurawin
- sól
Ciasto:
Sos:
Sposób przyrządzenia:
Zacznijmy od przygotowania sosu. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, powoli wlewać bulion, mieszając, zagotować. Dodać konfiturę z żurawin, przyprawić do smaku solą, dobrze wymieszać.
Schab starannie umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem. W brytfannie rozgrzać 2 łyżki smalcu, włożyć mięso, zrumienić, wlać bulion, przykryć, dusić przez 10 min na dość dużym ogniu, odstawić.
Przygotować ciasto. Z przesianej mąki, soli i wody wyrobić niezbyt gęste, gładki ciasto (jak na pierogi), owinąć w folię, odstawić do lodówki na godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość ok. 1/2 cm . Mocno schłodzone masło pokroić na 4 plastry wzdłuż długiego boku, ułożyć na cieście obok siebie. Boki placka założyć na masło jak kopertę, rozwałkować i jeszcze raz złożyć. Składanie i wałkowanie powtórzyć 3-4 krotnie. Odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Znowu rozwałkowywać i składać 5-6 razy i do lodówki na godzinę. Ciasto rozwinąć, ułożyć na wysmarowanej pozostałym tłuszczem i posypanej bułką tartą blasze. Na cieście ułożyć mięso, posmarować je białkiem, zawinąć ciastem, dobrze sklejając brzegi. Wierzch ciasta posmarować żółtkiem. Tak przygotowany schab ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Piekarnik rozgrzać do temp. 200 stopni C, wstawić brytfannę, piec przez 50-60 min. Podając pokroić w plastry. Podawać z sosem żurawinowym. Polecam, pychota.