Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak ala bażant

Składniki:

    • 1 duży kurczak
    • 5 pomidorów
    • 2 borowiki lub inne grzyby
    • 2 papryki
    • 1 cebula
    • 1 główka czosnku
    • 1/3 szklanki wina białego
    • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • ulubione zioła przyprawowe
    • kilka jagód z jałowca
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na małe porcje.  Pokrojonego kurczaka zrumienić na oliwie, oprószyć ziołami. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać pokrojoną cebulę, oczyszczone i rozdrobnione grzyby i czosnek. Dobrze zrumienionego kurczaka podlać winem i bulionem, dodać pokrojone pomidory i paprykę, jagody jałowca. Dusić  około godziny mieszając i ewentualnie podlewając wodą. Sos powinien być gęsty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *