Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak masłem pachnący

 

Składniki:

    • 1 duży kurczak
    • 1 łyżka oleju
    • 1 ząbek czosnku
    • 1/3 szklanki mleka
    • 2 łyżki masła
    • sól, pieprz, papryka

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka podzielić na części, osuszyć, natrzeć solą, olejem i czosnkiem, oprószyć papryką, odstawić w chłodne miejsce na około 1 godzinę. Nagrzać piekarnik, do temperatury 200 stopni C. Gdy mięso się zrumieni, zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, polać kurczaka gorącym mlekiem wymieszanym z masłem. Piec przez około 1 godzinę podlewając wytworzonym sosem. Podawać z frytkami, ziemniakami piure, ostrymi surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *