Składniki:
- 25 dkg pokrojonej grubo białej kapusty
- 25 dkg pokrojonej grubo czerwonej kapusty
- 1 pokrojona wzdłuż marchewka
- 1 łyżka rozgniecionych żurawin
- 2 łyżki słodkiego wina
- 3 młode cebulki, zielone części pokrojone na odcinki
- 1 łyżka soli morskiej
- prażone ziarna sezamu
- sos sojowy
Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia i zalać nią na jedną minutę kapusty i marchewkę, odcedzić i obsączyć. Blanszowane kapusty, marchewkę, zieloną cebulkę ułożyć w płaskim naczyniu, posolić, dodać żurawiny wymieszane z winem, całość nakryć talerzem lub talerzyki i obciążyć tak aby talerz przygniatał zawartość naczynia. Odstawić na minimum 5 godzin do lodówki. Po tym czasie kapusty wymieszać, ewentualnie dodać soku cytrynowego, obsączyć z płyny. Wyłożyć do salaterki, posypać sezamem i doprawić sosem sojowym. Podawać do mięs i ryb. Polecam, pychota.