Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Marynowana kapusta do mięs

Składniki:

  • 25 dkg pokrojonej grubo białej kapusty
  • 25 dkg pokrojonej grubo czerwonej kapusty
  • 1 pokrojona wzdłuż marchewka
  • 1 łyżka rozgniecionych żurawin
  • 2 łyżki słodkiego wina
  • 3 młode cebulki, zielone części pokrojone na odcinki
  • 1 łyżka soli morskiej
  • prażone ziarna sezamu
  • sos sojowy


Sposób przyrządzenia:
Wodę doprowadzić do wrzenia i zalać nią na jedną minutę kapusty i marchewkę, odcedzić i obsączyć. Blanszowane kapusty, marchewkę, zieloną cebulkę ułożyć w płaskim naczyniu, posolić, dodać żurawiny wymieszane z winem, całość nakryć talerzem lub talerzyki i obciążyć tak aby talerz przygniatał zawartość naczynia. Odstawić na minimum 5 godzin do lodówki. Po tym czasie kapusty wymieszać, ewentualnie dodać soku cytrynowego, obsączyć z płyny. Wyłożyć do salaterki, posypać sezamem i doprawić sosem sojowym. Podawać do mięs i ryb. Polecam, pychota.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *