Żurawina (klukwa) Cechy wyróżniające: łodyżka pełzająca, nitkowata, cienka, odlegle ulistniona, do 1 m długości. Liście małe, zimotrwałe, drobne, 0,1 – 1,2 cm dł. , skórzaste, jajowate lub jajowatoeliptyczne, brzegami podwinięte, z wierzchu zielone, od spodu sinobiałe. Kwiaty zwieszone, po 2 – 3 na szczytach gałązek, długoszypułkowe. Płatki w dół odwinięte, o,7 cm dł. i 0,3…
Tag: żurawina
Dodatki
Żurawiny do mięsa
by A. • • 0 Comments
Skład: 1 kg żurawiny 1/2 kg cukru Sposób wykonania: Żurawiny przebrać, przemyć i wrzucić do rondla trochę rozgnieść łyżka. Smażyć na małym ogniu, a gdy puszcza sok wsypać cukier. Smażyć aż będą szkliste. Gorące nakładać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Podawać do mięsa i drobiu, do surówek i sałatek.