Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Schab w galarecie żurawinowej

Składniki:

  • pół szklanki mrożonej żurawiny
  • łyżka żelatyny
  • 1i1/2 kg. schabu
  • pół szklanki zimnej wody
  • 2 łyżki masła
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz


Sposób przyrządzenia:

Schab doprawić solą, pieprzem i upiec w piekarniku, odstawić. Zurawinę odsączyć i wrzucić do rondla. Rozgnieść widelcem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać do przetartych owoców. Wąską formę wyłożyć pergaminem, ułożyć schab i zalać masą owocową. Schłodzić i pokroić na grube plastry.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *