Składniki:
- pół szklanki mrożonej żurawiny
- łyżka żelatyny
- 1i1/2 kg. schabu
- pół szklanki zimnej wody
- 2 łyżki masła
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Schab doprawić solą, pieprzem i upiec w piekarniku, odstawić. Zurawinę odsączyć i wrzucić do rondla. Rozgnieść widelcem. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia, przetrzeć przez sito. Żelatynę wymieszać z zimną wodą, a gdy napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać do przetartych owoców. Wąską formę wyłożyć pergaminem, ułożyć schab i zalać masą owocową. Schłodzić i pokroić na grube plastry.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad