Składniki:
- 80 dag. mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 2 pory
- 5 plasterków wędzonego boczku
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego
Sposób przyrządzenia:
Mięso włożyć do miski, dodać 1 jajko i białko, posiekaną natkę pietruszki, tartą bułkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić. Masę rozsmarować w prostokąt na kawałku folii aluminiowej. Pory obgotować w osolonym wrzątku, wyjąć, osączyć, ostudzić. Każdy owinąć plasterkami boczku i ułożyć na mięsie. Ścisło otoczyć masą mięsną ułożoną na folii. Piec 30 minut w tem. 180 stopni. Ostudzić, wyjąć z folii i osączyć. Ułożyć na płacie rozmrożonego ciasta. Zawinąć, zlepić brzegi. Całość posmarować żółtkiem. Upiec na rumiano w temp. 220 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad