Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Witaminowy strzał

Jeśli na wiosnę czujesz się przemęczony, bez energii, nic ci się nie chce i w zasadzie ciągle byś spał, są dwa sposoby:
możesz wpaść w euforię na wiadomość o przyznaniu nam organizacji Euro 2012 (lub w złość jeśli nam je w lipcu odbiorą;)
albo zrób sobie świeżo wyciskany sok owocowy lub warzywny.
Taki sok to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów, energia w czystej postaci. Najlepsze są owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Tych nie trzeba nawet obierać, wystarczy wyszorować skórkę.
Uwaga: świeże soki mają bardzo skoncentrowane składniki odżywcze w stosunku do rozcieńczanych soków z kartonu. Lepiej nie pij ich na pusty żołądek, małymi łykami, nie więcej niż szklankę, bo nasz uśpiony przez wysoko przetworzoną żywność przewód pokarmowy może się zbuntować.
Potrzebne będą: Sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, mikser.

Cytrus mix
Wyciskamy sok z grejpfrutów i pomarańczy, mieszamy w proporcji pół na pół.

Karaibska ochłoda
Miksujemy 3 plasterki ananasa ze szklanką soku pomarańczowego (świeżego!). Dla odważnych można dodać pół łyżeczki drobno siekanej natki pietruszki.

Zimowa rozgrzewka a la Żubr
Wyciskamy sok z 3 jabłek i 1 gruszki, dodajemy cynamon i szczyptę imbiru (lub świeży korzeń ? 1 cm). I oczywiście cukier w zależności od uznania. W braku świeżych gruszek można dodać kompot gruszkowy, to złagodzi smak.

Czysta witalność ? dla wtajemniczonych
8 pomidorów, grubo posiekanych (mogą być z puszki)
7 marchwi
2 łodygi selera naciowego
Pół ogórka
1 garść poszatkowanych liści kapusty
Pół żółtej papryki
1 mały ząbek czosnku (niekoniecznie)
? cebuli

Kiełkowa niespodzianka
Garść kiełków lucerny
1 jabłko
5 marchwi

Wiosenne orzeźwienie
Kubek kefiru
Pół ogórka
Drobno siekana natka pietruszki albo koperek
Szczypta soli

Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *