Jeśli na wiosnę czujesz się przemęczony, bez energii, nic ci się nie chce i w zasadzie ciągle byś spał, są dwa sposoby:
możesz wpaść w euforię na wiadomość o przyznaniu nam organizacji Euro 2012 (lub w złość jeśli nam je w lipcu odbiorą;)
albo zrób sobie świeżo wyciskany sok owocowy lub warzywny.
Taki sok to prawdziwa kopalnia witamin i mikroelementów, energia w czystej postaci. Najlepsze są owoce i warzywa z upraw ekologicznych. Tych nie trzeba nawet obierać, wystarczy wyszorować skórkę.
Uwaga: świeże soki mają bardzo skoncentrowane składniki odżywcze w stosunku do rozcieńczanych soków z kartonu. Lepiej nie pij ich na pusty żołądek, małymi łykami, nie więcej niż szklankę, bo nasz uśpiony przez wysoko przetworzoną żywność przewód pokarmowy może się zbuntować.
Potrzebne będą: Sokowirówka, wyciskarka do cytrusów, mikser.
Cytrus mix
Wyciskamy sok z grejpfrutów i pomarańczy, mieszamy w proporcji pół na pół.
Karaibska ochłoda
Miksujemy 3 plasterki ananasa ze szklanką soku pomarańczowego (świeżego!). Dla odważnych można dodać pół łyżeczki drobno siekanej natki pietruszki.
Zimowa rozgrzewka a la Żubr
Wyciskamy sok z 3 jabłek i 1 gruszki, dodajemy cynamon i szczyptę imbiru (lub świeży korzeń ? 1 cm). I oczywiście cukier w zależności od uznania. W braku świeżych gruszek można dodać kompot gruszkowy, to złagodzi smak.
Czysta witalność ? dla wtajemniczonych
8 pomidorów, grubo posiekanych (mogą być z puszki)
7 marchwi
2 łodygi selera naciowego
Pół ogórka
1 garść poszatkowanych liści kapusty
Pół żółtej papryki
1 mały ząbek czosnku (niekoniecznie)
? cebuli
Kiełkowa niespodzianka
Garść kiełków lucerny
1 jabłko
5 marchwi
Wiosenne orzeźwienie
Kubek kefiru
Pół ogórka
Drobno siekana natka pietruszki albo koperek
Szczypta soli
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek