Składniki:
- Młode pory
- Gotowana szynka
- 50g masła
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka mleka
- 0,5 szklanki słodkiej śmietany
- 1 jajko
- starty żółty ser
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, gałka muszkatołowa
Sposób przyrządzenia:
Pory obgotować (5 min we wrzącej wodzie), zawinąć w plastry szynki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Masło stopić, wymieszać z mąką, rozprowadzić mlekiem i śmietaną, zagotować, pilnując, żeby nie przywarło. Zestawiony z ognia sos przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem, a następnie mieszając połączyć z surowym roztrzepanym jajkiem. Gęstym sosem polać pory i posypać żółtym serem i gałką. Zapiec w piekarniku na rumiany kolor. Ok 30 min. w 170 st C.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Izabela Matuszek