Składniki:
- ½ l mleka
- sól
- mąka
- jajko
- zioła prowansalskie
- olej
Farsz:
- op. mrożonego szpinaku
- 300 g żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- jajko
- bułka trata
- masło
Sposób wykonania:
- Mleko wymieszać z mąką, jajkami, solą oraz ziołami.
Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na patelni z rozgrzanym olejem.
Następnie szpinak dusić na małym ogniu aż woda całkowicie odparuje, wówczas dodać starty ser oraz rozgnieciony czosnek.
Całość dokładne wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Powstały farsz rozsmarować na naleśnikach i złożyć je kopertę.
Obtoczyć nasze krokiety w roztrzepanym jajku a potem w bułce tartej.
Usmażyć na rumiano na rozgrzanym maśle.