Składniki:
- 1 kg schabu
- kandyzowana żurawina
- czerwona papryka w proszku
- czerwony pieprz, sól
- 4 listki laurowe
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
Sposób przyrządzenia:
Mięso włożyć do garnka. Zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie, rozgnieciony czosnek i sporą część soli. Odstawić do lodówki na 24 godziny lub więcej. Po wyjęciu z lodówki schab natrzeć czerwoną papryką i solą. Za pomocą szpikulca przez środek mięsa, zrobić otwór i nafaszerować żurawiną. Mięso włożyć do naczynia żaroodpornego z odrobiną oleju. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. około 190 st. Mięso należy co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Pod koniec pieczenia, posypać czerwonym pieprzem.
Przepis został nadesłany na konkurs „Dania wszelakie” przez ewelina deleżuk