Składniki:
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki wody
- 1 łyżka octu 10%
- 1 łyżka malin
- ¼ szklanki wody
- 30 dkg żurawin
- 1 laska cynamonu
- 1 łyżka otartej z pomarańczy skórki
Sposób przyrządzenia:
Maliny, 3 łyżki wody i ocet zmiksować, przecedzić przez gęste sito. Mieszankę tą możemy zastąpić octem winnym o smaku malinowym. Ocet, cukier i ¼ szklanki wody wymieszać w rondlu, doprowadzić do wrzenia. Dodać żurawiny, cynamon i skórkę z pomarańczy. Gotować powoli mieszając aż żurawiny zaczną się rozpadać. Wyjąć cynamon, a sos przelać do czystego słoiczka, szczelnie zamknąć. Tak przyrządzony sos możemy przechowywać w lodówce przez 7 dni. Znakomity dodatek ,do mięs, pasztetów, wędlin.