Składniki:
- 2 kg grubych żeberek wieprzowych
- sól
Glazura:
- 1.5 szklanki jeżyn
- ½ szklanki keczupu
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżeczka sosu chili
- ½ łyżeczki pieprzu mielonego
Sposób przyrządzenia:
Składniki sosu zmiksować, przelać do rondla, doprowadzić do wrzenia, gotować mieszając 3 minuty. Żeberka umyć, osuszyć, przyprawić solą. Piec na mocno rozgrzanym grillu 10 minut, odwrócić i opieczoną stronę posmarować przygotowanym sosem. Po 10 minutach ponownie obrócić i opieczoną stronę posmarować sosem. Piec w sumie 40 do 50 minut powtarzając cyklicznie czynność smarowania sosem. Podawać natychmiast po przyrządzeniu pokrojone na porcje.