Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Galaretki (żelki) jabłkowo orzechowe

Składniki:
1 szklanka tartych jabłek
2 szklanki cukru
2 łyżki żelatyny
5 łyżek zimnej wody
1 łyżka wody różanej lub sok z cytryny
1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
cukier puder lub rozpuszczona czekolada

Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu wymieszać jabłka z cukrem, podgrzewać mieszając aż zawrze, obniżyć temperaturę, powoli gotować mieszając 30 minut, odstawić, przetrzeć przez sito. Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie, odstawić na 30 minut, dodać do jabłek wraz z orzechami i wodą różaną, doprowadzić ponownie do wrzenia mieszając. Gorącą masę wylać na płaską blaszkę do pieczenia, odstawić do lodówki na kilka godzin. Gdy masa stężeje kroić ją ostrym nożem na prostokąty. Tak przygotowane galaretki obtoczyć w cukrze pudrze lub moczyć nabite na widelcu w  chłodnej rozpuszczonej czekoladzie i odkładać na półmisek wyłożony folią do zastygnięcia. Przechowywać przykryte w lodówce. Palce lizać.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *