Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szczupak duszony z pieczarkami i oliwkami

Składniki:

  • 1 kg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza)
  • 10 grzybów
  • 2 cebule
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • 1 szklanka białego wina
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • dużo natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • oliwki bez pestek, kapary


Sposób przyrządzenia:

Oczyszczone grzyby, obraną cebulę pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać olej, dodać grzyby i cebulę, usmażyć nie rumieniąc. Do miękkiej cebuli z grzybami dodać porcje ryby i ostrożnie mieszając dusić razem. Po kilku minutach dodać wino, drobno posiekaną pietruszkę, otartą z cytryny skórkę. W międzyczasie z masła i mąki przyrządzić biała zasmażkę, schłodzić. Gdy składniki potrawy będę miękkie, dodać zasmażkę i gotować razem jeszcze kilka minut. Przed podaniem udekorować zieleniną,  oliwkami i kaparami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *