Składniki:
- 75 dkg filetów ze szczupaka (okonia, sandacza)
- 5 dojrzałych pomidorów
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 cebule
- 1 łyżka mąki pszennej
- 3 łyżki oleju
- dużo zielonej pietruszki
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, biały pieprz
Sposób przyrządzenia:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. W nasmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym układać skropione sokiem cytrynowym filety warstwami na przemian z pomidorami przyprawiając każdą warstwę solą i pieprzem.. Cebulę obrać, drobno pokroić, udusić na odrobinie oleju, schłodzić. Wymieszać mleko z mąką, jajkami, dodać cebulę, drobniutko posiekaną natkę pietruszki, resztą oleju. Tak przygotowaną płynną masą zalać rybę w naczyniu. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez 40 minut.