Składniki:
- 2 litry wywaru z jarzyn
- sok z ½ cytryny
- 1 liść laurowy
- 40 dkg białej parzonej kiełbasy pokrojonej w plastry o grubości 1,5 cm
- 15 ugotowanych mini kolb kukurydzy lub 3 duże podzielone na kawałki
- kilka młodych, ugotowanych ziemniaków
- 60 dkg odwłoków krewetek w pancerzykach
Sposób przyrządzenia:
Jest to spolszczona wersja potrawy jednogarnkowej chińskich rybaków. Grill bardzo mocno rozgrzać. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar jarzynowy, dodać plastry kiełbasy i ilość laurowy, gotować 10 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę, ziemniaki, przyprawić gotować kolejne 5 minut. Skorygować smak solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i dokładnie wypłukane krewetki, gotować 3 minuty i podawać.
Krewetki można zastąpić filetami z ryby.