Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Bosmański kociołek z grilla

Składniki:

  • 2 litry wywaru z jarzyn
  • sok z ½ cytryny
  • 1 liść laurowy
  • 40 dkg białej parzonej kiełbasy pokrojonej w plastry o grubości 1,5 cm
  • 15 ugotowanych mini kolb kukurydzy lub 3 duże podzielone na kawałki
  • kilka młodych, ugotowanych ziemniaków
  • 60 dkg odwłoków krewetek w pancerzykach


Sposób przyrządzenia:

Jest to spolszczona wersja potrawy jednogarnkowej chińskich rybaków. Grill bardzo mocno rozgrzać. W dużym rondlu doprowadzić do wrzenia wywar jarzynowy, dodać plastry kiełbasy i ilość laurowy, gotować 10 minut. Po tym czasie dodać kukurydzę, ziemniaki, przyprawić gotować kolejne 5 minut. Skorygować smak solą i pieprzem, dodać sok z cytryny i dokładnie wypłukane krewetki, gotować 3 minuty i podawać.
Krewetki można zastąpić filetami z ryby.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *