Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajo, dodać sól zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić Podzielić na dwie części , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało Każdą część wałkować dosyć cienko , wykrawać foremka albo szklanką krążki o średnicy 5 cm Na środek ,nałożyć łyżeczką nadzienie,składać na pół , zlepić pierogi dokładnie i mocno , uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi, pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układać na desce posypanej mąką. Przykryć serwetka aby nie obsychały Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu Na wrzącą wodę kłaść pierogi partiami, zamieszać łyżką ,przykryć gdy podpłyną do góry odkryć i zagotować, wybrać łyżką cedzakową , na cedzak, przelać gorącą wodą ,osączyć Włożyć na półmisek Polać tłuszczem.