Składniki:
- Na dwie szklanki drobno zmielonej mąki(zalecane jest także jej presianie) przypada:
- szklanka ciepłej wody
- pół kostki
- (50g) drożdży( ważne jest, żeby używać świeżych drożdży, a nie sproszkowanej wersji, bo drożdże z torebki nie dają cieście tego specyficznego smaczku)
- 1 łyżka stołowa soli
- 1/2 łyżki stołowej cukru
- dodatki wg uznania
Sposób przyrządzenia:
Na stolnicę wysypujemy mąkę i robimy w niej wgłębienie, w które wlejemy następnie zaczyn drożdżowy (zalane i przyprawione drożdże, wymieszane aż powstanie jednolity płyn). Zasypujemy mąkę i zaczynamy mieszać z mąką, najłatwiej na początku posłużyć się widelcem – od metalu ciasto łatwiej odejdzie niż od skóry ;). Gdy już jest mniej wodniste, można użyć rąk. Zagniatamy kulę, podsypujemy stolnicę mąką i przez minutkę jeszcze maltretujemy ciasto, ażeby było jednolicie ugniecione. Następnie wkładamy ciasto do miski i przykrywamy lnianą ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce (zimą idealny jest ciepły kaloryfer albo miejsce przy kominku). Ciasto można zawczasu podzielić na 4 części, żeby potem nie było problemu z jego podzieleniem. Ważne: do ciasta w trakcie wyrabiania nie dodawaj żadnego oleju! Tylko zepsuje ciasto i słabo wyrośnie. Możesz posmarować oliwą z oliwek rozciągnięte już na blasze ciasto, potem dajesz sos, ser itp. Czasami dodaję do ciasta różne zioła, w zależności od gustu. Do tego typu ciasta pasują: tymianek, oregano, szczypta(!!!) startej gałki muszkatołowej, proszek chilli, bazylia.
Przepis wg. Jamie`go Oliver`a, angielskiego szefa kuchni.
1 comment for “Ciasto na pizzę wg. Jamie`go Oliver`a”