Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pierogi z farszem szpinakowo-drobiowym z mozzarellą a’la Iwona

Składniki:
Do ciasta:

  • pół kilograma mąki
  • pół szklanki gorącej wody
  • jajko
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Do farszu:

  • pół opakowania mrożonego szpinaku
  • pierś z kurczaka
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • jedna kulka mozzarelli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Ciasto:

Ciasto na pierogi przygotowujemy w tradycyjny sposób: mąkę wysypujemy na stół, formujemy z niej piramidkę, na środku robimy dziurkę do której wbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką koła, na które następnie nałożymy farsz.
Farsz:
Pierś z kurczaka gotujemy, po czym mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i szpinak, smażymy bez przykrycia aż woda ze szpinaku odparuje. Dodajemy 100 ml jogurtu naturalnego i połamaną na kawałeczki mozarellę. Całość gotujemy ok. 5-7 min. Dodajemy do wcześniej zmielonego kurczaka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz przekładamy na ciasto, pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, nie przerywając wrzenia. Gotujemy po wypłynięciu ok 5 min.
Pierogi można polać jogurtem doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem lub roztopionym masłem.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Iwonę.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *