Składniki:
Do ciasta:
- pół kilograma mąki
- pół szklanki gorącej wody
- jajko
- łyżka oleju
- szczypta soli
Do farszu:
- pół opakowania mrożonego szpinaku
- pierś z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 3 ząbki czosnku
- jedna kulka mozzarelli
- oliwa z oliwek do smażenia
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Ciasto:
Ciasto na pierogi przygotowujemy w tradycyjny sposób: mąkę wysypujemy na stół, formujemy z niej piramidkę, na środku robimy dziurkę do której wbijamy jajko, wlewamy olej i dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę i ugniatamy ciasto. Ciasto wałkujemy i wycinamy szklanką koła, na które następnie nałożymy farsz.
Farsz:
Pierś z kurczaka gotujemy, po czym mielimy w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, dodajemy rozgniecione ząbki czosnku i szpinak, smażymy bez przykrycia aż woda ze szpinaku odparuje. Dodajemy 100 ml jogurtu naturalnego i połamaną na kawałeczki mozarellę. Całość gotujemy ok. 5-7 min. Dodajemy do wcześniej zmielonego kurczaka i dokładnie mieszamy na jednolitą masę, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Farsz przekładamy na ciasto, pierogi wrzucamy na wrzącą osoloną wodę, nie przerywając wrzenia. Gotujemy po wypłynięciu ok 5 min.
Pierogi można polać jogurtem doprawionym czosnkiem, solą i pieprzem lub roztopionym masłem.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka” przez Iwonę.