Składniki: Ciasto:
- 35 dkg maki
- 1 jajo
- około -1/8 l wody
- 4 dkg masła do polania
Sposób przyrządzenia: Mąkę przesiać na stolnicy, wbić jajo, dodać sól zagnieść wolne ciasto,starannie wyrobić Podzielić na dwie części , przykryć miseczką aby ciasto nie obsychało Każdą część wałkować dosyć cienko , wykrawać foremka albo szklanką krążki o średnicy 5 cm Na środek ,nałożyć łyżeczką nadzienie,składać na pół , zlepić pierogi dokładnie i mocno , uważając by nadzienie nie dostało się między brzegi, pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się. Zlepione pierogi układać na desce posypanej mąką. Przykryć serwetka aby nie obsychały Zagotować osoloną wodę w dużym płaskim rondlu Na wrzącą wodę kłaść pierogi partiami, zamieszać łyżką ,przykryć gdy podpłyną do góry odkryć i zagotować, wybrać łyżką cedzakową , na cedzak, przelać gorącą wodą ,osączyć Włożyć na półmisek Polać tłuszczem.
Farsz:
- 80 dkg ziemniaków
- 20 dkg sera twarogu
- 5 dkg cebuli
- 3 dkg tłuszczu
- sól pieprz
Sposób przyrządzenia: Ugotować ziemniaki i przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać cebulkę obraną, pokrajaną w kostkę , usmażoną na złoty kolor , Utrzeć dokładnie ,dodać sol i pieprz. Przepis została nadesłany na konkurs “Święta z Makłowiczem” Agap
|
1 comment for “Pierogi ruskie”