Składniki: 1 kg fasoli szparagowej/ może być mrożona/ ½ litra wody 1 duża cebula 3 dkg mąki 3 dkg masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Fasolę pokroić na małe ukośne kawałki, pokroić cebulę w kosteczkę, dodać do fasoli i zalać wrzącą wodą, dodać tłuszcz i zagotować na dużym ogniu pod przykryciem. Do śmietany…
Tag: zdrowe
Fasola
Fasola w sosie pomidorowym
by Alicja Remiszewska • • 0 Comments
Ziemniaki
Gołąbki z farszem ziemniaczanym
by Urszula Cieplak • • 0 Comments
Składniki: 1 główka kapusty 1 kg ziemniaków 10 dkg pieczarek 1 cebula sól, pieprz olej Sposób przyrządzenia: Kapustę sparzyć, oddzielić liście, włożyć do osolonego wrzątku na kilka minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, osączamy. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor, dodajemy pokrojone uprzednio oczyszczone pieczarki…
Ziemniaki
Ziemniaki zapieczone z wędzonym łososiem
by Donata Kuźniak • • 0 Comments
Składniki: 40 dkg ziemniaków 40 dkg wędzonego łososia w plastrach ½ szklanki tartej bułki 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry, zalać wrzątkiem i gotować 15 minut, odcedzić. Musztardę zmiksować z olejem. W naczyniu żaroodpornym posmarowanym olejem i wysypanym tarą bułką układać przyprawione plastry ziemniaków przekładając…
Ziemniaki
Ziemniaki w mundurkach z bekonu
by Łucja Bobek • • 0 Comments
Składniki: 12 ziemniaków 12 dużych plastrów boczku lub bekonu 20 dkg tartego sera szczypta nasion kminku 1 łyżka oleju sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Obrane i umyte ziemniaki przekroić wzdłuż na połówki, zalać wrzątkiem, gotować 20 minut, odcedzić lekko schłodzić. Skompletować połówki ziemniaków tak żeby pasowały do siebie, przyprawić solą, pieprzem i odrobiną kminku. Pomiędzy połówki…