Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Gołąbki z farszem ziemniaczanym

Składniki:

  • 1 główka kapusty
  • 1 kg ziemniaków
  • 10 dkg pieczarek
  • 1 cebula
  • sól, pieprz
  • olej

    Sposób przyrządzenia:
    Kapustę sparzyć, oddzielić liście, włożyć do osolonego wrzątku na kilka minut. Ziemniaki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce na małych oczkach, osączamy. Obieramy cebulę, kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na złocisty kolor, dodajemy pokrojone uprzednio oczyszczone pieczarki i razem dusimy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. Porcje farszu nakładamy na pojedyncze liście i formujemy gołąbki. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwami gołąbki, zalewamy szklanką wody i zagotowujemy. Dusimy około 40 minut. Gotowe polewamy masłem lub ulubionym sosem grzybowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *