Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola w sosie pomidorowym

 

Składniki:

  • 40 dkg fasoli
  • 1 1/5 litra wody
  • ½ litra mleka
  • ½ kg pomidorów
  • 1 mała puszka koncentratu pomidorowego

     

    Sos składniki:

  • 5 dkg masła
  • 1 średnia cebula
  • 3 dkg mąki
  • wywar z fasoli
  • sok z cytryny
  • cukier
  • sól, pieprz

 

 

Sposób przyrządzenia:
Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin. Gotować w wodzie w której się moczyła, dodać gorące mleko. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować, zmiksować. Przyrządzić sos: pokroić cebulę w kosteczkę, lekko podsmażyć na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć razem. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z fasoli i przetartymi pomidorami, dodać koncentrat pomidorowy, mieszając zagotować. Do sosu włożyć ugotowaną fasolę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cukier, wymieszać i podgotować. Podawać z gorącą kiełbasą lub parówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *