Składniki:
- 40 dkg fasoli
- 1 1/5 litra wody
- ½ litra mleka
- ½ kg pomidorów
- 1 mała puszka koncentratu pomidorowego
Sos składniki:
- 5 dkg masła
- 1 średnia cebula
- 3 dkg mąki
- wywar z fasoli
- sok z cytryny
- cukier
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Fasolę opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na kilka godzin. Gotować w wodzie w której się moczyła, dodać gorące mleko. Pomidory opłukać, podzielić na części, ugotować, zmiksować. Przyrządzić sos: pokroić cebulę w kosteczkę, lekko podsmażyć na tłuszczu, wsypać mąkę, podsmażyć razem. Zasmażkę rozprowadzić wywarem z fasoli i przetartymi pomidorami, dodać koncentrat pomidorowy, mieszając zagotować. Do sosu włożyć ugotowaną fasolę doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać cukier, wymieszać i podgotować. Podawać z gorącą kiełbasą lub parówkami.