Składniki: 7 dorodnych marchewek 2 szklanki oleju 1 łyżeczka pieprzu i chili mielonego 1 ząbek czosnku 2 łyżki sosu sojowego sól szczypta bazylii suszonej szczypta mielonego kminku Sposób przyrządzenia: Marchew umyć, osuszyć, obrać, pokroić „w zapałkę”, umieścić na metalowym durszlaku. Olej bardzo mocno podgrzać i gorącym przelać 2, 3 krotnie marchew na durszlaku, odstawić aby…
Tag: zdrowe
Warzywa
Marchewka marynowana
by Ewa Chrobot • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg marchewki 23 małe cebule sól, biały pieprz Marynata: 1 szklanka soku jabłkowego 2 łyżki posiekanej naci kolendry 1 łyżka dobrej musztardy Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, osuszyć, obrać, pokroić w plastry. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Plastry cebuli i marchewki zalać wrzątkiem, blanszować przez 3 minuty. Składniki marynaty zmiksować, połączyć z marchewką i…
Warzywa
Glazurowane krążki marchewki
by Karolina Kuberska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg grubej marchewki 2/3 szklanki miodu 1/3 kostki dobrego masła sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, osuszyć, pokroić w plastry o grubości około 5 mm. W rondlu rozpuścić masło, dodać miód, przyprawy, plastry marchwi i kilka łyżek wody. Dusić aż marchew będzie miękka, a sos zredukuje się do minimum.
Warzywa
Ćwikła z chrzanem
by Ola Mieszkowska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg buraków ćwikłowych 5 łyżek świeżo utartego chrzanu 1 łyżka sparzonych ziaren kminku sok z cytryny ½ szklanki soku buraków ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Buraki umyć, osuszyć na papierowym ręczniku i upiec w piekarniku, zawinięte w folię aluminiową. Ostudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie…