Składniki: 400 g makaronu 1 kg szpinaku 1 cebula 2 łyżki oleju 300 g mielonego mięsa wołowego 150 ml białego wina 200 g sera owczego pieprz 3 jajka 250 ml śmietany 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżeczki orzeszków piniowych tłuszcz sól Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie szpinak zmiękczyć na…
Tag: zapiekanka
Zapiekanki
Zapiekanka makaronowa Oli
by Ola Andrzejak • • 0 Comments
Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 gałązki rozmarynu 350 g mięsa na tatara 2 łyżki oleju 400 g pomidorów sól pieprz 200 g makaronu bucatini 50 g sera ementaler 1 łyżka posiekanego szczypiorku Sposób wykonania: Czosnek, cebule i tymianek posiekać po czym obsmażyć na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso oraz pokrojone pomidory. Całość…
Bakłażany
Bakłażan zapiekany z ziemniakami
by Elżbieta Lorek • • 0 Comments
Składniki: 3 bakłażany 3 ziemniaki 2 cebule 4 pomidory 3 łyżki oleju koper, natka pietruszki, bazylia do smaku sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Bakłażany, ziemniaki, cebulę i pomidory obrać, pokroić w plastry. W naczyniu żaroodpornym układać kolejno warstwami, cebulę, bakłażan, ziemniaki, pomidor. Każdą warstwę przyprawić, posypać posiekaną zieleniną i skropić olejem. Naczynie przykryć. Zapiekać w piekarniku…
Przekąski
Tosty z jakiem, boczkiem i pieczarkami
by Ewelina Ćwiek • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki ulubionego chleba 4 jajka 6 pokrojonych w plastry pieczarek 1 pokrojona w plasterki cebula 4 plastry boczku lub bekonu 2 łyżki bulionu mięsnego Sposób przyrządzenia: Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać boczek, cebulę i pieczarki, chwilę smażyć mieszając, podlać bulionem, dusić powoli aż powstały sos odparuje. Kromki chleba opiec w opiekaczu lub …
Zapiekanki
Zapiekanka kapuściana
by Arleta Lewczuk • • 0 Comments
Składniki: 500 g białej kapusty 3 łyżki masła 2 łyżki tartej bułki łyżka posiekanej natki pietruszki ¾ szkl. śmietany Sposob wykonania: Kapustę poszatkować usuwając głąb po czym wrzucić do garnka i zalać mlekiem. Gotować pod przykryciem do półmiękkosci, wówczas przełożyć ją do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem i posypanego bułką tarta. Wierzch posmarować śmietaną i wstawić…