Składniki:
- 400 g makaronu
- 1 kg szpinaku
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 150 ml białego wina
- 200 g sera owczego
- pieprz
- 3 jajka
- 250 ml śmietany
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżeczki orzeszków piniowych
- tłuszcz
- sól
Sposób wykonania:
- Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
W między czasie szpinak zmiękczyć na rozgrzanej patelni.
Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso i całość usmażyć po czym wlać wino.
Dokładnie wymieszać i ugotować, wówczas wrzucić jeszcze szpinak oraz pokruszony ser owczy.
Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i połączyć z odcedzonym makaronem.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
Wierzch polać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
Posypać jeszcze orzeszkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.