Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem

Składniki:

  • 400 g makaronu
  • 1 kg szpinaku
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 150 ml białego wina
  • 200 g sera owczego
  • pieprz
  • 3 jajka
  • 250 ml śmietany
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżeczki orzeszków piniowych
  • tłuszcz
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
    W między czasie szpinak zmiękczyć na rozgrzanej patelni.
    Następnie posiekaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać mięso i całość usmażyć po czym wlać wino.
    Dokładnie wymieszać i ugotować, wówczas wrzucić jeszcze szpinak oraz pokruszony ser owczy.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem i połączyć z odcedzonym makaronem.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem.
    Wierzch polać jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
    Posypać jeszcze orzeszkami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *