Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: zapiekane

Ziemniaki zapiekane pełne ziół

Składniki: 800 g ziemniaków 2 gałązki tymianku 2 gałązki szałwii 2 gałązki rozmarynu 2 szkl. śmietanki kremówki 100 g masła 1 ząbek czosnku sól pieprz 4 łyżki startego parmezanu Sposób wykonania: Ziemianki pokroić na plasterki, które przełożyć do naczynia żaroodpornego. Następnie śmietanę wlać do rondelka, dodać masło, czosnek oraz zioła. Trzymać na małym ogniu(nie dopuścić…

Pieczone brzoskwinie z herbatnikami

Składniki: 4 brzoskwinie 100 g herbatników 60 g stopionego masła 1 żółtko 1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej ubita śmietana Sposób wykonania: Brzoskwinie pokroić na połówki, które ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Następnie herbatniki wymieszać blenderem razem z żółtkiem, stopionym masłem oraz gałką muszkatołową. Powstałą masa napełnić połówki brzoskwiń. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200…

Zapiekanka z bakłażana i cukinii

Składniki: 2 bakłażany 3 cukinie 1 cebula 1 ząbek czosnku garstka posiekanych liści tymianku 4 łyżki oliwy sól pieprz 3 łyżki startego parmezanu 8 łyżek startej mozzarelli Sposób wykonania: Bakłażana oraz cukinie pokroić w kostkę, cebulę posiekać a czosnek rozgnieść. Wszystko wrzucić do naczynia żaroodpornego. Skropić oliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Naczynie przykryć folią…

Pieczona papryka z pomidorkami i anchois

Składniki: 4 czerwone papryki 200 g pomidorków koktajlowych 16 nadziewanych oliwek 8 filecików anchois 1 łyżka kaprów 40 g masła 2 łyżki oliwy liście bazylii Sposób wykonania: Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne po czym ułożyć je na blasze posmarowaną oliwę. Do każdej połówki włożyć pomidorki koktajlowe, oliwki, kapary oraz anchois. Na samej…