Składniki: 75 dag porów 40 dag szynki 2 dag masła ¾ szkl. śmietany 4 jaja 10 dag startego żółtego sera sól pieprz Sposób wykonania: Pory pokroić w plasterki, które zblanszować w osolonej wodzie. Następnie szynkę pokroić i układać na przemian z porami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Jajka roztrzepać razem z serem i śmietaną i…
Tag: zapiekane
Jajka
Zapiekane jajko
by Patrycja Płóciennik • • 0 Comments
Drób
Wątróbka zapiekana z jabłkiem i śliwkami
by Darek Kacperski • • 0 Comments
Składniki: 50 dag wątróbek kurzych 1 cebula 10 węgierek duże jabłko sól pieprz Sposób wykonania: Wątróbkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym po czym rozłożyć na niej obrane jabłka pokrojone w cząstki i śliwki przekrojone na pół, pozbawione pestek. Następnie oprószyć całość majerankiem oraz kminkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i zapiekać ok. 30…
Sałatki
Kolorowa wegetariańska sałatka
by Ula Węglarz • • 0 Comments
Składniki: 3 obrane, pokrojone w pół plastry buraki ćwikłowe sok z 6 pomarańczy 20 dkg listków szpinaku bez ogonków 1 pęczek rukoli 2 pokrojone w plastry ogórki Sposób przyrządzenia: Buraki zalać sokiem pomarańczowym, odstawić na minimum 60 minut. Buraki i pozostałe składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem, zrosić sokiem pomarańczowym.
Warzywa
Pita wegetariańska
by Ela Górczyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 pokrojona w plastry cebula 1 duża, starta na grubej tarce marchew kilka liści kapusty lub sałaty rzymskiej 20 dkg fasolki szparagowej posiekany koper 1 pokrojony w plastry pomidor oliwa majonez Sposób przyrządzenia: Cebulę, marchew i kapustę obsmażyć na oliwie, przyprawić. Fasolkę gotować w osolonej wodzie 5 minut. Pitę naciąć, napełnić wcześniej przygotowanymi składnikami,…