Składniki: 1 szkl. cukru 1 szkl. octu 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Ocet zagotować razem z cukrem po czym odstawić do ostygnięcia i wlać olej. Następnie warzywa odsączyć z powstałego sosu i przełożyć do słoików.
Tag: zalewa
Ryby
Smażona sielawa z zalewie octowej
by Karol Dziewulski • • 0 Comments
Składniki: 1 kg sielawy sól kilka łyżek mąki pszennej olej Zalewa: 0,5 l wody kilka łyżek octu 2 cebule kilka marchewek bazylia oregano 2 łyżki cukru Sposób wykonania: Wypatroszone ryby oprószyć solą po czym obtoczyć w mace i usmażyć. Pod koniec smażenia posypać jeszcze ulubionymi przyprawami. Następnie marchewki zalać woda i gotować kilkanaście minut po…
Śledzie
Śledzie z zalewy z porem i cebulką
by Łucja Szydło • • 0 Comments
Składniki: 4 solone płaty śledziowe por cebula 20 dag fasoli białej kilka łyżek majonezu sól pieprz Zalewa: 1 szkl. wody ¼ szklk. octu cebula ½ szkl. białego wytrawnego wina kilka liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego Sposób wykonania: Do wody wrzucić cebule pokrojoną talarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet. Całość doprowadzić do wrzenia i…
Buraki
Buraczki do pieczeni w zalewie
by Patrycja Miłosz • • 0 Comments
Przetwory domowe
Arbuzy solone
by Lidia Marczuk • • 0 Comments
Składniki: 10 kg arbuzów 10 l zalewy: 940 ml wody -50 g sol Sposób wykonania: Arbuzy przekłuć w kilku miejscach po czym układać ciasno w naczyniu do solenia. Zalać je zalewą i odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie przestawić naczynie w chłodne miejsce na 45 dni. Po tym czasie są gotowe…