Składniki: 5 udek kurczaka 60 dag pieczarek olej 3 cebule 3 czerwone papryki Zalewa: 10 łyżeczek cukru 15 łyżeczek wody 10 łyżeczek maggi 10 łyżeczek octu jabłkowego przecier pomidorowy Sposób wykonania: Cebule pokroić w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki i razem smażyć na rozgrzanym oleju. W między czasie wszystkie składniki zalewy ,…
Tag: zalewa
Surówki
Surówka z białej kapusty i marchewki
by Weronika Kaszubska • • 0 Comments
Składniki: 3 kg białej kapusty 4 marchewki cebula 1/3 szkl. cukru Zalewa: 1,5 szkl. oleju ½ szkl. cukru 1 szkl. octu 2 łyżki soli Sposób wykonania: Kapustę poszatkować, cebulę posiekać a marchewkę zetrzeć na tarce. Wszystko dokładnie wymieszać i zasypać cukrem. Odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie składniki podane na zalewę doprowadzić do wrzenia…
Marynaty
Zalewa do śledzi
by Ilona Łabuz • • 0 Comments
Składniki: 5 cebul ¼ szkl. cukru ¼ szkl. octu mały słoiczek przecieru pomidorowego 15 dag rodzynek 2 listki laurowe 3 ziela angielskie Sposób wykonania: Cebulę pokroić w krążki po czym zeszklić na rozgrzanym oleju, wówczas dodać listki laurowe oraz ziele i nadal trzymamy na ogniu. W trakcie dodawać cukier, ocet, koncentrat oraz rodzynki, Dokładnie wymieszać…
Sałatki
Sałatka z ogórków i papryki i marchewki
by Justyna Drogosz • • 0 Comments
Składniki: 4 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg papryki 3 łyżki soli do przetworów 1 główka czosnku Zalewa: 1 szkl. octu 1 szkl. cukru 1 szkl. oleju Sposób wykonania: Ocet doprowadzić do wrzenia razem z cukrem po czym wlać olej. W między czasie ogórki zetrzeć na tarce i oprószyć je solą,…
Marynaty
Aromatyczna zalewa do śledzi
by Weronika Koziołek • • 0 Comments
Składniki: 3 ziarna czarnego pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 łyżki octu 1 cebula Sposób wykonania: Składniki podane na zalewę wymieszać i doprowadzić do wrzenia po czym dodać plasterki cebuli i odstawić do ostygnięcia. Gdy będzie chłodna można marynować śledzie.