Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Udka w zalewie

Składniki:

  • 5 udek kurczaka
  • 60 dag pieczarek
  • olej
  • 3 cebule
  • 3 czerwone papryki

    Zalewa:

  • 10 łyżeczek cukru
  • 15 łyżeczek wody
  • 10 łyżeczek maggi
  • 10 łyżeczek octu jabłkowego
  • przecier pomidorowy

    Sposób wykonania:

    Cebule pokroić w kostkę, paprykę w paseczki a pieczarki w plasterki i razem smażyć na rozgrzanym oleju.
    W między czasie wszystkie składniki zalewy , oprócz przecieru wymieszać i doprowadzić do wrzenia.
    Do gotującej się zalewy dodać warzywa, grzyby oraz przecier.
    Całość wymieszać i jeszcze przez chwile dusić.
    Udka kurczaka podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu i przełożyć je do naczynia żaroodpornego.
    Zalać je zalewą z warzywami i grzybami i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 18o stopni i piec około 1 godziny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *