Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Śledzie z zalewy z porem i cebulką

Składniki:

  • 4 solone płaty śledziowe
  • por
  • cebula
  • 20 dag fasoli białej
  • kilka łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

    Zalewa:

  • 1 szkl. wody
  • ¼ szklk. octu
  • cebula
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego

    Sposób wykonania: 
    Do wody wrzucić cebule pokrojoną  talarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet.
    Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
    Gdy zalewa wystygnie dodać jeszcze wino i zalać nią śledzie.
    Odstawić na 12 godzin.
    W między czasie namoczoną w wodzie fasolkę ugotować a por i cebulkę pokroić i wymieszać z  fasolą.
    Dodać jeszcze majonez, całość wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.
    Śledzie odsączyć z zalewy i polać je sosem.

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *