Składniki:
- 4 solone płaty śledziowe
- por
- cebula
- 20 dag fasoli białej
- kilka łyżek majonezu
- sól
- pieprz
Zalewa:
- 1 szkl. wody
- ¼ szklk. octu
- cebula
- ½ szkl. białego wytrawnego wina
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób wykonania:
Do wody wrzucić cebule pokrojoną talarki, ziele angielskie, liść laurowy oraz ocet.
Całość doprowadzić do wrzenia i odstawić do ostygnięcia.
Gdy zalewa wystygnie dodać jeszcze wino i zalać nią śledzie.
Odstawić na 12 godzin.
W między czasie namoczoną w wodzie fasolkę ugotować a por i cebulkę pokroić i wymieszać z fasolą.
Dodać jeszcze majonez, całość wymieszać i doprawić do smaku solą i cukrem.
Śledzie odsączyć z zalewy i polać je sosem.