Składniki: 1,5 kg schabu 30 dag polędwicy wieprzowej 3 łyżeczki Vegety sól 3 ząbki czosnku 2,5 łyżki majeranku 1 łyżka miodu 3 łyżki żurawiny Sposób wykonania: Schab rozbić na płat, który posmarować żurawiną oraz natrzeć czosnkiem i majerankiem, wstawić do zamrażalnika na 1,5 godziny. W między czasie schab natrzeć miodem, ząbkiem czosnku, majerankiem, sola ora…
Tag: z wieprzowiny
Wieprzowina
Pulpety cygana
by Sylwia Berger • • 0 Comments
Składniki: 1 kg kapusty 2,5 szkl. ryżu 4 cebule 2 szkl. kaszy manny 5 jajek 80 dag mięsa mielonego olej bułka tarta sól natka pietruszki sos pomidorowy Sposób wykonania: Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie poszatkować kapustę i oprószyć ja solą, gdy puści sok, odcedzić go. Następnie ryż odcedzić i dodać go…
Wieprzowina
Zapiekanka mięsno-ryżowa
by Julita Kościńska • • 0 Comments
Składniki: 15 dag ryżu 300 ml bulionu 40 dag mielonego mięsa 2 cebule 2 łyżki twarogu 2 jajka sól pieprz 2 łyżki masła ząbek czosnku 25 dag białego sera ¼ l kremówki 1,5 szkl. posiekanych ziół ½ łyżeczki cukru 2 łyżki soku z cytryny 6 pomidorków natka pietruszki Sposób wykonania: Ryż zalać bulionem i ugotować.…
Szynka
Szynka z pieczarkami zapiekana w naleśnikach
by Elżbieta Wolniak • • 0 Comments
Składniki: 15 dkg mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 9 plasterków szynki drobiowej 35 dkg pieczarek 15 dkg sera żółtego Gouda 2 łyżki masła 1 szklanka śmietany sól, pieprz do smaku olej Sposób przyrządzenia: Mąkę wymieszać z jajkami, mlekiem i szczyptą soli. Pieczarki oczyścić ,pokroić w kosteczkę i podsmażyć na patelni na maśle. Dodać 2…
Zupy
Zupa ziemniaczana z żeberkami
by Kinga Dwojak • • 0 Comments
Składniki: 50 dkg żeberek wieprzowych 50 dkg ziemniaków zielenina sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Umyte żeberka pokroić na porcje, zalać 6 szklankami zimnej wody, dodać liść laurowy i ziele angielskie, doprowadzić do wrzenia, powoli gotować przez około 60 minut. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę, dodać do wrzącego wywaru, przyprawić, gotować aż ziemniaki zmiękną.…