Składniki: 1 kg wątróbki wieprzowej 10 dkg mąki 2 jajka 10 dkg bułki tartej olej do smażenia sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Wątróbkę umyć, osączyć na papierowym ręczniku, oczyścić z błon, pokroić wzdłuż na porcje, oprószyć pieprzem. W talerzu wysypać mąkę, w drugim bułkę tartą i w następnym rozmącić jajka, doprawić do smaku solą i pieprzem.…
Tag: z wieprzowiny
Wieprzowina
Pieczeń w warzywach
by Dominika Maciejowska • • 0 Comments
Składniki: 1/5 kg schabu bez kości 35 dkg słoniny 3 marchewki 2 pietruszki 1 średni seler 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz do smaku ½ łyżeczki jagód jałowca 2-3 liście laurowe Sposób przyrządzenia: Pietruszkę, seler, marchewkę umyć, poobierać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę obrać pokroić w piórka. Mięso umyć, osuszyć…
Wieprzowina
Marynowana polędwica
by Lidia Biniek • • 0 Comments
Składniki: 1 kg polędwicy wołowej 4 cebule 4 -5 ząbków czosnku 1 łyżeczka Bazyli, estragonu, cząbru, kilka ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe 2 łyżki smalcu 1/3 szklanki octu winnego natka pietruszki sól, pieprz do smaku 5 łyżek oleju Sposób przyrządzenia: Polędwicę oczyścić z błon, umyć, osączyć na papierowym ręczniku. Natrzeć solą i zmiażdżonym czosnkiem.…
Wieprzowina
Mięsne kulki w orzechowej panierce
by Jolanta Pol • • 0 Comments
Składniki: 60 dkg mielonego mięsa wieprzowego 2 jajka 20 dkg orzeszków ziemnych 2 łyżeczki imbiru w proszku pieprz, sól olej Sposób przyrządzenia: Do mięsa dodajemy jajka, połowę posiekanych orzechów, imbir, pieprz i sól. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Formujemy małe kulki, obtaczamy w pozostałych posiekanych orzechach i smażymy na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Podajemy…
Karkówka
Karkówka z rodzynkami
by Karolina Borowy • • 0 Comments
Składniki: karkówka delikat do mięs 25 dag rodzynek 1,5 szkl. soku jabłkowego tłuszcz Sposób wykonania: Mięso pokroić na plastry, które oprószyć deliktem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczu na przemian przesypując rodzynkami. Całość zalać sokiem jabłkowym i wstawić do piekarnika pod przykryciem rozgrzanego do 200 stopni i piec do miękkości.. Pod koniec pieczenia zdjąć…