Składniki: jajka ugotowane na twardo 10 dkg szynki parmeńskiej majonez lub sos tatarski koperek sól, biały pieprz 1 łyżeczka oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować na twardo, schłodzić, obrać i pokroić na połówki. Szynkę skroić w drobną kosteczkę, skropić oliw ą, oprószyć pieprzem, wymieszać. Na półmisku rozłożyć pokrojoną w kostkę szynkę, na niej rozłożyć…
Tag: z szynki
Sałatki
Sałatka z szynką parmeńską i mozzarellą
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 8 plastrów szynki parmeńskiej 2 kule sera mozzarella 5 dkg obranych ze skórki migdałów 2 brzoskwinie zielona sałata 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połowę oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Brzoskwinie obrać ze skóry, przekroić na połówki, usunąć pestki. Sałatę podrzeć na strzępki (w przypadku użycia sałaty o dużych liściach) wymieszać z odrobiną…
Wieprzowina
Mięso w wekach
by Bugs z Kalisza • • 3 komentarze
Składniki: 1,5 kg szynki bez kości 1 kg chudego boczku ze skórą czosnek liść laurowy mielony pieprz czarny ziele angielskie sól Sposób przyrządzenia: Umyte mięso odsączyć na durszlaku. Mięso z szynki pokroić w grubą kostkę. Od boczku oddzielić skórę i również pokroić w kostkę. Tak przygotowane mięso włożyć do miski. Dodać pokrojony czosnek, sól i…
Wieprzowina
Zrazy po Duńsku*
by Myszka • • 0 Comments
Składniki: 40 dag szynki wieprzowej 2 jajka – łyżka masła 10 dag ostrego żółtego sera mąka natka pietruszki pieprz i sól do smaku Sposób przygotowania: Mięso podzielić na cztery porcje,lekko zbić tłuczkiem,posolić i oprószyć pieprzem.Ugotowane na twardo i ostudzone jajka pokroić na połówki,ser pokroić w słupki.Na mięsie ułożyć żółty ser oraz połówki jajek,posypać natką pietruszki.Mięso…
Wędliny
Szynka wędzona gotowana
by marek • • 0 Comments
Szynkę namoczyć na noc w zimnej wodzie, następnie obmyć wrzącą wodą i jeżeli jest czarna od dymu, to wytrzeć ją otrębami i jeszcze raz czysto obmyć. Włożyć w kociołek w zimną wodę tak, aby była wierzchem pokryta i gotować z początku na nagłym, później na wolnym ogniu, jeżeli duża 2 godziny na jednej stronie, potem przewrócić i znów 2 godziny na drugiej, próbując widelcem; jeżeli skóra miękka i nie odchodzi od szynki, wtenczas ma dosyć. Skórę zdjąć, szynkę posmarować gęsto bulionem i wstawić na chwilę w piec, żeby obeschła. Można ją też obsypać po wierzchu grubym pieprzem i ubrać goździkami lub chrzanem, nakrajać do połowy w duże plastry, złożyć tak, żeby została w całości i dać ciepłą na stół. Podać do niej musztardę lub chrzan, zaprawiony octem i cukrem. Jeżeli szynka ma być podana na zimno, tak samo ją bulionem oblakierować, nakrajać, złożyć w całość, w środku zrobić rozetę z galarety gotowanej, półmisek również ubrać galaretą i zieloną pietruszką, a kość owinąć elegancko papierem. Szynka, podana na zimno, jest lepsza, jeżeli jej się nie wyjmuje z rosołu, w którym się gotowała, dopiero po wystudzeniu lub krótko przed wydaniem.