Składniki:
- 40 dag szynki wieprzowej
- 2 jajka –
- łyżka masła
- 10 dag ostrego żółtego sera
- mąka
- natka pietruszki
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso podzielić na cztery porcje,lekko zbić tłuczkiem,posolić i oprószyć pieprzem.Ugotowane na twardo i ostudzone jajka pokroić na połówki,ser pokroić w słupki.Na mięsie ułożyć żółty ser oraz połówki jajek,posypać natką pietruszki.Mięso zwinąć w rulon i przewiązać nitką lub spiąć specjalną igłą.Usmażyć na złoty kolor.Zrazy przełożyć do rondla,wlać 1/2 szkl wody i dusić na niewielkim ogniu,aż będą miękkie.Podawać z ryżem lub kluseczkami i surówką z czerwonej kapusty.
Przepis nadesłany na III edycją konkursu. Autor: Myszka