Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: z mięsem

Mięso strusia

Wyszperane w internecie.

Mięso strusi i emu jest czerwonym mięsem, które można jeść z przyjemnością i bez wyrzutów sumienia – jest nie tylko smaczne i delikatne, ale nie powoduje tak zgubnych dla organizmu skutków, jak inne czerwone mięsa. Zawiera bowiem bardzo mało tłuszczu i cholesterolu, a większość tłuszczów, jakie się w nim znajdują to nienasycone kwasy tłuszczowe, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nazywane jest „odżywczą kopalnia złota”.

Saltkjöt – solona jagnięcina

Skład: 1 1/2 kg jagnięcej łopatki 1/2 kg soli 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka saletry do peklowania mięsa Sposób przyrządzenia: Pociąć mięso w duże kawałki, odciąć nadmiar tłuszczu. Mięso umyć i osuszyć. Wymieszać ze sobą sól, cukier i saletrę. Mięso obtaczać w tak przygotowanej mieszaninie, położyć je na dnie, wysypanej również mieszanką peklującą, miski. Kawałki…

Szaszłyki z jagnięciny

Składniki: – 1 kg jagnięciny lub polędwicy wolowej, – 4 kawałki cytryny, – sałatka (sałata, pomidory, ogórki, oliwki), – sos do sałatki, lub ugotowany ryż. Marynata jogurtowa (opcja 1): – 150 g naturalnego jogurtu, – 4 łyżki soku cytrynowego, – 1 łyżka oliwy, – 1 łyżeczka rozmarynu lub majeranku, – sól, pieprz. Marynata cytrynowo-olejowa (opcja…

Seekh Kebab

Porcja dla 6 osób. Czas przygotowania: 35 min. Składniki: – 500 g baraniny, – 2 średnie cebule, – 2 łyżeczki tartej bułki, – 1 łyżeczka garam masala, – 50 g świeżej kolendry, -1/2 łyżeczki soli, – 1 łyżka drobno posiekanej zielonej papryki, – 1 łyżka soku z cytryny, – natka pietruszki Wykonanie: Dwukrotnie zemleć w…