Porcja dla 6 osób.
Czas przygotowania: 35 min.
Składniki:
– 500 g baraniny,
– 2 średnie cebule,
– 2 łyżeczki tartej bułki,
– 1 łyżeczka garam masala,
– 50 g świeżej kolendry,
-1/2 łyżeczki soli,
– 1 łyżka drobno posiekanej zielonej papryki,
– 1 łyżka soku z cytryny,
– natka pietruszki
Wykonanie:
Dwukrotnie zemleć w maszynkę mięso z cebulą, bulką tartą, solą, garam masala,
zielona papryka i kolendrą.
Dodać sok z cytryny, uformować kulki średnicy 5 cm.
Okleić mięsną masą patyczków do szaszłyków w formę cienkich kiełbasek, piec w opiekaczu do momentu, gdy mięso będzie swobodnie odchodziło od patyczków.
Nawet lepsze będzie jeśli upieczone na grillu.