Nazywane też cepelinami. Oryginalna potrawa litewska, znana doskonale w okolicach Puńska i Sejn, ale nie tylko. Przygotowuje się ją z ziemniaków, mięsa, cebulki, przypraw. Kartacze to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Ciasto podobnie jak na cepeliny . Różnica polega na kształcie klusek. Kartacze są okrągłe a cepeliny jak cygaro. Składniki:…
Tag: z mięsem
Pierogi
Kołduny po litewsku
by Bahus • • 0 Comments
Risotto
Risotto z wieprzowiną i cebulą
by Bahus • • 1 Comment
Składniki: 250 g ryżu 2 cebule 2 ząbki czosnku po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki 4 pomidory 250 g łopatki wieprzowej 4 łyżki oleju sól, pieprz 1 łyżeczka papryki w proszku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 2 szklanki bulionu wołowego z kostki 2 łyżki posiekanej natki Sposób przyrządzenia: Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć,…
Makarony
Zitti – pyszna zapiekanka z ricottą
by Artur • • 0 Comments
Zitti – otóż potrawa zdawać by się mogło włoska jest przysmakiem w stanach. Składniki: paczka makaronu (małe rurki) 0,5 kg mięsa mielonego(wiep-woł) 2 puszki obranych pomidorów (lub 2 paczki sosu knora do spagetti bolonese lub napoli) 40 g parmezanu 1 serek ricotta 2 ząbki czosnku kostka żółtego sera 300-400g przyprawy sól i pieprz oliwa z…
Pierogi
Pielmienie (przepis z komentarzem)
by Bahus • • 0 Comments