Składniki:
- 250 g ryżu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej papryki
- 4 pomidory
- 250 g łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka papryki w proszku
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 2 szklanki bulionu wołowego z kostki
- 2 łyżki posiekanej natki
Sposób przyrządzenia:
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, miąższ pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, usunąć trzpienie i wodniste części, miąższ pokroić w kostkę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać paprykę i pomidory, smażyć przez 10 min. Na patelni rozgrzać resztę oleju, zrumienić mięso, dodać do warzyw, przyprawić solą, pieprzem i papryką. Wlać bulion, wsypać ryż. Dusić 15 min. Przed podaniem posypać natką.
1 comment for “Risotto z wieprzowiną i cebulą”