Składniki: 800 g wołowiny 2 l wody ½ kapusty 4 kwaśne jabłka 2 cebule ½ szkl. śmietany łyżka mąki łyżeczka oleju sól pieprz liść laurowy Sposób wykonania: Wołowinę, 1 cebule, liść laurowy oraz pieprze zalać wodą i ugotować bulion. W między czasie kapustę posiekać, oprószyć solą, odgnieść i wrzucić do zupy, zagotować. Następnie jabłka i…
Tag: z mięsem
Wieprzowina
Steki z ziemniakami po teksańsku
by Agata Konopka • • 0 Comments
Składniki: 4 steki z polędwicy 1 kg ziemniaków średnia cebula 50ml oleju konserwowe chili Na marynatę: 3 łyżki oliwy 5 ząbków czosnku po łyżeczce mielonego pieprzu i kminku po 1/2 łyżeczki chili i ziela angielskiego 2 łyżeczki oregano łyżka octu winnego sól Sposób przygotowania: Czosnek posiekać, zrumienić na oliwie, dodać pieprz ziele angielskie, kminek, chili,…
Torty
Tort z Tortilli
by Marta Gryszel • • 0 Comments
Składniki: opakowanie tortilli 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1/2kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki 1/2 kg liści szpinaku świeżego lub mrożonego cebula czosnek 1/2kg sera żółtego oliwa i masło do smażenia słodka papryka chilli gałka muszkatołowa pieprz biały 50g kukurydzy ew. keczup lub sos pomidorowy, Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy dwa sosy. Pierwszy…
Baranina
Picadillo
by Katarzyna Wronowska • • 0 Comments
Składniki: 80 dag baraniny 30 dag czerwonej papryki w strąkach 25 dag pomidorów 1 cebula 2 jajka 6 dag masła pieprz sól kieliszek czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i dusić na połowie masła do miękkości. Obrać z twardej skórki i posiekać. Cebulę pokroić i poddusić na pozostałym maśle. Mięso umyć i…
Wieprzowina
Gyros wieprzowy Marzeny
by Marzena • • 0 Comments
Składniki: 30 dag. wieprzowiny 3 łyżki przyprawy do gyrosa 3 łyżki oleju 3 łyżki półsłodkiego czerwonego wina Sałatka: 4 pomidory 2 ogórki sałata lodowa 1 sos vinegret do sałatek Przygotowanie: Mięso pokroić na drobne kawałki. Przyprawę wymieszać z olejem i z mięsem. Odstawić na 2 godziny pod przykryciem. Potem mięso usmażyć na wolnym ogniu. Ogórki…