Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tort z Tortilli

Składniki:

  • opakowanie tortilli
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1/2kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
  • 1/2 kg liści szpinaku świeżego lub mrożonego
  • cebula
  • czosnek
  • 1/2kg sera żółtego
  • oliwa i masło do smażenia
  • słodka papryka
  • chilli
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz biały
  • 50g kukurydzy
  • ew. keczup lub sos pomidorowy,

    Przygotowanie:
    Najpierw przygotowujemy dwa sosy.
     Pierwszy – czerwony – na oliwie smażymy mięso mielone z cebulą, doprawiamy słodką papryką i chilli, a pod koniec smażenia dodajemy czerwona fasolę.
     Drugi – zielony – na maśle podsmażamy pokrojone liście szpinaku z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy białą fasolę. Ser tarkujemy lub kroimy w drobną kostkę.
    W okrągłym półmisku kładziemy placek tortilli, na nim czerwony sos, posypujemy serem, kładziemy następny placek tortilli, na nim zielony sos, posypujemy serem. Kolejne tortille układamy kolejno i nakładamy sos czerwony i zielony naprzemiennie. Na samej górze zostawiamy placek tortilli, posypujemy go kukurydzą i serem. Możemy polać ketchupem lub sosem pomidorowym. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku (ok 180 stopni), aż tort z tortilli  będzie gorący, a ser delikatnie się rozpuści. Smacznego!

    Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Martę Gryszel

     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *