Składniki:
- opakowanie tortilli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka białej fasoli
- 1/2kg mięsa mielonego z szynki lub łopatki
- 1/2 kg liści szpinaku świeżego lub mrożonego
- cebula
- czosnek
- 1/2kg sera żółtego
- oliwa i masło do smażenia
- słodka papryka
- chilli
- gałka muszkatołowa
- pieprz biały
- 50g kukurydzy
- ew. keczup lub sos pomidorowy,
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy dwa sosy.
Pierwszy – czerwony – na oliwie smażymy mięso mielone z cebulą, doprawiamy słodką papryką i chilli, a pod koniec smażenia dodajemy czerwona fasolę.
Drugi – zielony – na maśle podsmażamy pokrojone liście szpinaku z wyciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy gałką muszkatołową i białym pieprzem, a pod koniec smażenia dodajemy białą fasolę. Ser tarkujemy lub kroimy w drobną kostkę.
W okrągłym półmisku kładziemy placek tortilli, na nim czerwony sos, posypujemy serem, kładziemy następny placek tortilli, na nim zielony sos, posypujemy serem. Kolejne tortille układamy kolejno i nakładamy sos czerwony i zielony naprzemiennie. Na samej górze zostawiamy placek tortilli, posypujemy go kukurydzą i serem. Możemy polać ketchupem lub sosem pomidorowym. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku (ok 180 stopni), aż tort z tortilli będzie gorący, a ser delikatnie się rozpuści. Smacznego!Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Martę Gryszel