Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piaskowa babka

Składniki:

  • 4 jajka
  • ¾ szkl. mąki tortowej
  • ¾ szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1 szkl. cukru
  • kostka masła
  • op. cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • tłuszcz
  • bułka tarta
     

Sposób wykonania:

  1. Nad garnkiem z gotującą się woda utrzeć żółtka z dodatkiem cukru.
    Nie przerywając ucierania dodawać stopniowo mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy raz roztopione masło.
    Całość dokładnie wymieszać i na sam koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć.
    Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 1 godziny.
     

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *