Składniki:
- 50 dag. porów
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 20 dag. masła
- 2 łyżki oliwy
- 10 dag. ryżu
- 1i1/4 l. rosołu
- 200 ml. słodkiej śmietany
- 1/4 litra mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Pory przeciąć wzdłuż, następnie pokroić w niezbyt grube krążki/kilka krążków pora odłożyć do dekoracji. Cebulę i czosnek drobno pokroić. W garnku rozgrzać oliwę i masło, dodać warzywa, cebulę, czosnek i pora. Dusić na małym ogniu cały czas mieszając, do momentu zeszklenia się cebuli. Podsmażone warzywa odsunąć na bok, do garnka wsypać surowy ryż i cały czas mieszając krótko podsmażać .Dolać rosół, mieszać i znów gotować na małym ogniu ok. 25 minut. Następnie wlać do garnka mleko i zagotować. Zupę można zmiksować na krem, dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Przepis nadesłano na Konkurs Kuchnie Świata przez Marzenę