Składniki: 1 kg udźca jagnięcego oliwa 4 cebule 1 czerwona papryka rozmaryn, oregano do smaku sól, pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę i paprykę obrać, pokroić w kostkę. Umyte i osuszone mięso umyć, osuszyć, natrzeć ziołami wymieszanymi z oliwą, solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. W naczyniu żaroodpornym ułożyć mięso, dodać…
Tag: z mięsa
Krupnik
Zupa krupnik Iwony
by Marcin Kalkowski • • 0 Comments
Inne mięsa
Kieszonki nadziewane serem
by Ela Kaszyńska • • 0 Comments
Składniki: 1 kg schabu przyprawa do mięs 2 jajka bułka tarta Farsz: 30 dag żółtego sera 5 ząbków czosnku ½ pęczka posiekanej natki pietruszki sól pieprz Sposób wykonania: Schab pokroić w na plastry, które przeciąć tak aby powstała kieszonka po czym natrzeć całość przyprawą do mięsa. Następnie ser zetrzeć na tarce po czym dodać posiekaną…
Inne mięsa
Gulasz z królika
by Ola Pieczka • • 0 Comments
Składniki:
- mięso z całego jednego królika
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- marchewka, por, pietruszka
- 5 dkg suszonych grzybów
- 2 kromki suchego razowego chleba
- łyżka mąki
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- litr bulionu
- 7 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
Zalewa:
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren, jałowca, ziela angielskiego, liść laurowy
- marchewka
- po 3 łyżeczki soli i cukru
Sosy
Sos z białego wina Teresy
by Teresa Bochniak • • 0 Comments
Składniki: 3żółtka 2 całe jajka 8dkg cukru ½ litra białego wina otarta skórka z cytryny Sposób przyrządzenia: Do miseczki wbić całe jajka, dodać trzy żółtka, cukier i ucierać na gładką masę. Do utartej masy jajecznej wlewać powoli gorące wino, ciągle ubijając, podgrzewając miskę w kąpieli wodnej i ubijać, aż zgęstnieje. Przyprawić otartą skórką cytrynową i…