Składniki:
- mięso z całego jednego królika
- 15 dkg boczku wędzonego
- 1 duża cebula
- marchewka, por, pietruszka
- 5 dkg suszonych grzybów
- 2 kromki suchego razowego chleba
- łyżka mąki
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- litr bulionu
- 7 łyżek oleju
- sól, pieprz do smaku
Zalewa:
- 100 ml octu balsamicznego
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- kilka ziaren, jałowca, ziela angielskiego, liść laurowy
- marchewka
- po 3 łyżeczki soli i cukru
Sposób przyrządzenia:
Mięso myjemy, osączamy na papierowym ręczniku, kroimy w kostkę. Robimy zalewę: cebulę, marchewkę i czosnek obieramy i kroimy w plastry . Składniki zalewy, wraz z przyprawami, zagotowujemy z 3 szklankami wody. Studzimy. Zalewamy mięso i odstawiamy do lodówki na dobę, raz po raz mieszając. Grzyby moczymy całą dobę, odcedzamy /wodę z grzybów zostawiamy/, kroimy w paski. Boczek kroimy w kosteczkę. Warzywa myjemy i obieramy, kroimy w plasterki. Mięso osączamy z marynaty i podsmażamy na oleju, dodajemy boczek i cebulkę. Podsmażamy około 5 minut i przekładamy do dużego rondelka, dodajemy grzyby, przyprawy i warzywa. Podlewamy wywarem z grzybów i bulionem tak aby wszystkie składniki były przykryte. Dusimy do miękkości ,dodajemy starty na tarce suchy razowy chleb i śmietanę wymieszaną z mąką. Doprawiamy do smaku, zagotowujemy. Dobrze smakuje z kładzionymi kluskami.