Składniki:
- ½ kg drobiowego mięsa mielonego
- 1 jajko
- ½ kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- ½ szklanki śmietany
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki ketchupu
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach. Obrać ze skórki, gorące przecisnąć przez praskę, dodać, śmietanę, pieprz, sól i gałkę muszkatołową do smaku, wymieszać.
Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę, dodać do mięsa mielonego. Wymieszać z jajkiem, przyprawić majerankiem solą i pieprzem do smaku. Do żaroodpornego naczynia włożyć mięsną masę, posmarować ketchupem. Na wierzch ułożyć masę ziemniaczaną. Masę można włożyć do rękawa cukierniczego dekoracyjnie wycisnąć wzór, który doda potrawie apetycznego wyglądu. Podawać z sezonową surówką.